“Laat kinderen onder de 16 niet op een fatbike rijden.” Die boodschap zouden adviseurs aan hun klanten moeten geven, als het aan de Vereende ligt. Bij veel fatbike-gerelateerde ongelukken zijn kinderen betrokken en daardoor kunnen ouders in grote financiële problemen terechtkomen.
Een fatbike is een elektrische fiets die mateloos populair is onder de jeugd; kinderen van 12 of 13 jaar op de fatbike zijn geen uitzondering. In tegenstelling tot een snor- of bromfiets geldt er geen minimumleeftijd voor het besturen van een fatbike, is er is geen rijbewijs voor nodig en is er geen helmplicht. Daarnaast wordt een fatbike vaak opgevoerd, waardoor gemakkelijk snelheden ver boven de (wettelijk verplichte) 25 kilometer per uur worden behaald.
Uitgesloten op de aansprakelijkheidsverzekering (AVP)
Een Aansprakelijkheidsverzekering Voor Particulieren (AVP) dekt meestal de schade veroorzaakt aan een ander met of door een elektrische fiets. Maar een AVP is niet verplicht. Bovendien zijn opgevoerde fatbikes uitgesloten van een AVP.
Faillissement dreigt voor ouders
Als er schade wordt gereden door kinderen is de leeftijd van de kinderen van belang voor de aansprakelijkheid. Ouders van een kind onder de 14 jaar zijn altijd aansprakelijk voor de schade die dat kind aan een ander toebrengt.
Een kind van 14 of 15 jaar is in principe zelf aansprakelijk voor schade die hij of zij aan een ander toebrengt, tenzij de ouders deze schade hadden kunnen voorkomen. Als de ouders hadden kunnen voorkomen dat hun kind op een opgevoerde fatbike rijdt, zijn die ouders ook aansprakelijk voor de veroorzaakte schade.
Een kind van 16 jaar is zelf aansprakelijk voor schade die het toebrengt aan een ander. Wijkamp: “Maar hoeveel kinderen van 16 jaar zijn financieel daadkrachtig genoeg om een groot schadebedrag te kunnen betalen?”
Doordat de ouders in veel gevallen aansprakelijk zullen zijn voor de schade die hun kind met een opgevoerde fatbike heeft toegebracht aan een ander, en er geen verzekering is om deze schade op te claimen, zullen de ouders de schade zelf moeten betalen. Wijkamp: “Als er sprake is van een letselschade bij het slachtoffer kunnen de ouders dus zwaar in de financiële problemen komen, in de schulden raken of zelfs failliet gaan.”
(Bron: de Vereende; 04-07-2024)